Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Khamis, Disember 06, 2012

al-kisah pavlova ku ~

akhirnya tertunai gak hajat hati nak buat sendirik pavlova nih..biarpun banyak beno dugaan nya pun..kali ke3 baru menajdik tapi bahan tak mencukupi..x kisah lah janji jadik..n akan datang mmg semua nya lengkap huuu
.....
dugaan pertama nak wat pavlova ni :)
...confident je wat dulu merique nya..n konfiden je yg semua bahan ade kat pasaraya terkenal kat tg malim nih kohkohkoh....so da wat merique tuh baru p carik bahan2 tuk topping..buah buahan n whip cream...
sekali p...ah sudah whip cream tak dak kat situ p lak 2-3 pasaraya pun takde p lagik 2 biji kedai bahan2 kek..pun tak de gak ..mmg frust time tuh...sampai umh bungkus ngan plastik ...n terus buang teramat frust.....

dugaan ke2..
lebih kurang 2 minggu kendian...aku try wat lagik..coz aku da beli siap2 whip cream kat ipoh masa balik kg ...aku beli kotak besar terus...

jenama nih je yg ade...kalu ikut aku nak beli jenama richs..tapi takde sebal je lah..janji ado...
so pagik seawal 7 pagik lagik ..aku da siap kan bebahan nya..whip cream tuh pun aku kuarkan seawla 7 pagik tuh jugak..
akhirnya ok la menjadik merinque nya..so tima nak buat topping whip cream (first time aku guna whip cream nih setelah habih menamatkan zaman belajo kat food institute of malaysia dulu)8 tahun dulu..n nih baru guna balik mmg aku lupa langsung....so tuang2 dalam mangkuk.sekali cayor macam air...letak bahan2 lain sekali n kacau sehingga nak tercabut tgn..pun still cayor ..adoi camne nak letak atas merinque ,da tentu2 nya banjir...so udah aku menyalahkan whip cream tuh lak..aku kata salah beli..aku beli bukan untuk keknya..hahahhaha..org tak bersalah jadi mangsa....so nak taknak aku letak gak lah whip cair tuh atas merinque tuh..mmg banjir ar..da tak upa pavlova huhu...geram nya sal sekali lagik aku bungkus dalam plastik n buang..huhuhuhuhu...
da frust da rasa....tapi sayang whip cream tuh dah la mahal...banyak g lak tuh..so aku simpan dalam peti..n esok aku akan buat lagik sekadar makan main2....sayang nak buang ooo...gambo mmg aku tak amik..geram nya pasal..malas nak amik gambo...

akhirnya kali ke 3...
aku buat gak pagik sok nya sekali lagik merinque...bahan topping aku tak kuarkan ...bio dalam peti dulu..da siap masak baru aku kuarkan....

aku pukul telur putih nih ngan tangan rasa nak tercabut di watnya....

memandangkan aku takde kertas minyak...aku tepek je dalam dulang n sapu sikit marjerin supaya mudah angkat...

da siap bakar semua...baru la aku kuarkan whip cream n bahan yg seangkatan ngan nya tuk wat whip toppng nih
eh mak tokojut aku...eh eh pekat kot..tak yah dikaco da pekat kemain...tetiba aku gelak kekekekekek...kat dapur...hahahhahaha..upanya aku yg sengal...baru kutahu..yg whip nih kena sejuk kalu tak dia cair...hikhik...haa tgk hasilnya...buah mmg aku tak beli coz test2 je kan setakat buah mangga je..


tadaaaa....akhirnya menjadik gak ...hikhik...cuma buah je tak cantik...kalu ikut buah mangga je yg ade..so nak menaikan seri lagik hihi aku p nye tepek buah ceri..hikhik..mmg sedap...

so kesimpulan nya....jangan cepat berputus asa..:P
pasnih aku akan konfemkan yg bauh nya akan lebih menarik hieeeeeeeeee:))
anak aku suka betul pavlova nih :)tapi sayang tak leh nak wat selalu coz susah nak dapat whip cream kat tg malim nih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...