akhirnya tertunai gak hajat hati nak buat sendirik pavlova nih..biarpun banyak beno dugaan nya pun..kali ke3 baru menajdik tapi bahan tak mencukupi..x kisah lah janji jadik..n akan datang mmg semua nya lengkap huuu
.....
dugaan pertama nak wat pavlova ni :)
...confident je wat dulu merique nya..n konfiden je yg semua bahan ade kat pasaraya terkenal kat tg malim nih kohkohkoh....so da wat merique tuh baru p carik bahan2 tuk topping..buah buahan n whip cream...
sekali p...ah sudah whip cream tak dak kat situ p lak 2-3 pasaraya pun takde p lagik 2 biji kedai bahan2 kek..pun tak de gak ..mmg frust time tuh...sampai umh bungkus ngan plastik ...n terus buang teramat frust.....
dugaan ke2..
lebih kurang 2 minggu kendian...aku try wat lagik..coz aku da beli siap2 whip cream kat ipoh masa balik kg ...aku beli kotak besar terus...
jenama nih je yg ade...kalu ikut aku nak beli jenama richs..tapi takde sebal je lah..janji ado... |
so pagik seawal 7 pagik lagik ..aku da siap kan bebahan nya..whip cream tuh pun aku kuarkan seawla 7 pagik tuh jugak..
akhirnya ok la menjadik merinque nya..so tima nak buat topping whip cream (first time aku guna whip cream nih setelah habih menamatkan zaman belajo kat food institute of malaysia dulu)8 tahun dulu..n nih baru guna balik mmg aku lupa langsung....so tuang2 dalam mangkuk.sekali cayor macam air...letak bahan2 lain sekali n kacau sehingga nak tercabut tgn..pun still cayor ..adoi camne nak letak atas merinque ,da tentu2 nya banjir...so udah aku menyalahkan whip cream tuh lak..aku kata salah beli..aku beli bukan untuk keknya..hahahhaha..org tak bersalah jadi mangsa....so nak taknak aku letak gak lah whip cair tuh atas merinque tuh..mmg banjir ar..da tak upa pavlova huhu...geram nya sal sekali lagik aku bungkus dalam plastik n buang..huhuhuhuhu...
da frust da rasa....tapi sayang whip cream tuh dah la mahal...banyak g lak tuh..so aku simpan dalam peti..n esok aku akan buat lagik sekadar makan main2....sayang nak buang ooo...gambo mmg aku tak amik..geram nya pasal..malas nak amik gambo...
akhirnya kali ke 3...
aku buat gak pagik sok nya sekali lagik merinque...bahan topping aku tak kuarkan ...bio dalam peti dulu..da siap masak baru aku kuarkan....
aku pukul telur putih nih ngan tangan rasa nak tercabut di watnya.... |
anak aku suka betul pavlova nih :)tapi sayang tak leh nak wat selalu coz susah nak dapat whip cream kat tg malim nih :)