Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Isnin, Disember 31, 2012

selamat tinggal 2012...

alhamdullilah syukur kupanjat kan padaNya...kerna diberi peluang untuk terus bernafas di bumi allah ini..untuk terus melaksanakan segala suruhan Nya..untuk terus menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu yg baik....azam aku untuk tahun nih...aku ingin menjadik yg terbayek buat anak2 dan suamiku..insyallah...
azam sampingan ku...: yehaaaaaa

aku mahu :
* tadaaaaaaaaaa
hikhikhik...insyallah jika diberi rezeki oleh Nya..insyallah aku da bersedia untuk menambah bilangan anggota keluarga...semoga dengan penambahan ini...akan merapatkan lagik hubungan kami sekeluarga juga akan memeriahkan lagik family kami..insyallah...amin...
*tadaaaaaaaaaa
nih la yg aku impikan...poti ais...2 pintu up sikit dari yg skang nih 1 pintu..coz aku suka masak aku juga suka membeli..so peti ais sedia ade nih tak dapat menampung kuantiti yg aku suka beli hoyeeeeeeee....
insyallah..semoga tercapai impian ku ini...start awal tahun nih ..aku mesti kumpul duit kurang2 hujung tahun aku da dapat ape yg aku impikan...

lasagna..~1st time....

akhirnya tercapai gak hasrat hati nak try wat benda alah nih...

lasagna..hihi...kalu ikut ape yg penah aku rasa lah sebelum2 nih kat pizza kat mana2 je lah..gaya n rasa nya menjadik lah kot hikhik....
buat benda alah nih rope nya sonang je cuma banyak step je..n bahan2 nya lak mewah2 kot.....nak wat selalu idak la kot...g pun en hubby n anak2 ku tak reti nak makan..so pada aku ngikut bahan2 yg buleh kata agak mewah perbelanjaan nya...so aku decide eceh ceh...pas nih aku takmo wat da melainkan kalu ade jamuan ke ..hape je lah..baru aku nak wat..kalu sekadar suka2 nak wat idak lah kot tak berbaloi untuk aku sorang je makan...lagik pun benda alah nih bukan cam nasi yg buleh makan kow2..coz dia melibatkan cheese n susu..so agak mual la kalu nak makan bebanyak ....n lagik satu kalu hari2 n kerap aku wat benda nih buleh mdatangkan masalah berat yg akan naik mendadak hoyeeeeee...:))...so kalu aku rasa nak makna pas nih aku beli je le.tak sampai rm10 je pun..lain le kalu bebudak n en hubby pun makan gak benda nih boleh le ditimbang tara tuk wat selalu..tapi udah dema pun idok reti nak makan...membazior namanya...

tapi aku nak gak share resepi n cara2 aku wat benda alah nih...yg pasti aku da berjaya membuatnya dengan jayanya...hoyeee...hikhik...

so untuk resepi  n caranya2..:
bahan2nya:

kesemua bahan2 tuk wat lasagna nih....

bawang besar holland ngan 5 biji bawang putih..

butter ngan cheddar ...aku guna 2 slices tuk sos putih 

kepingan lasagna nih aku beli khas kat ipoh kat tg malim nih takdo....sekotak nih rm5.95 jah...aku pakai 8 slices...untuk 2 lapisan...itu pun banyak lagik aku ingat kan sikit jah dalam nya..upanya banyak

untuk sos nya aku gunakan brand prego  n mushroom nih

banyak lagik lebih susu nih...untuk sos putih

lado hitam ngan sos cili...

aku pakai 200 g jah..dalam nih kitra ade 2 slices so aku pakai satu slices jah

parmesan tuh takde pun takpo tapi aku suka :)


cara penyediaan  intinya :


tumiskan bawang  beso ngan bawang putih sampai la naik baunya...

kendian masukkan daging cincang masak sehingga daging bertukar warna cam nih

kendian masukkan sos prego atau ape aje jenama nya..kacau bg sebati...bio sekejap..

masukkan oregano leaves ..aku main taram je bape banyak...hikhik coz aku suka bau dia

tadaaaa da siap..ketepikan... 

cara penyediaan sos putih :


cair 2 sudu besar butter

kendian masukkan 2 sudu beso tepung gandum
 
kendian taruk susu 270ml....kacau seketika diikuti dengan 2 kepinggan chesdale...kacau hingga agak likat sedikit...siapppppppppppppppp.. ketepikan

kepingan lasagna nih da siap kedua2 sos puti n intinya baru le aku celur seketika ..sat je tak yah lama bebeno...pahtu angkat dan ssusun dalam loyang...aku sebelum aku susun dalam loyang akuy sapu sikit buter kat loyang tuh...
da disusun kepingan tuh tepek je sos daging bagai nih atas tuh...ratakan...
kendian sapukan sos putih atasnya menutupi daging2 tadik..ulangi bape banyak lapisan tapi aku buat 2 lapisan je....
yang pasti atas sekali adalah sos putih yg ditaburi dengan mozarella cheese n parmesan cheese......nyummmy nyummy...
kendian bakor..upsss lupa lak masa tgh mendecoratekan lasagna nih buleh la dipanaskan terlebih dahulu oven 180 degree...hieeeee....api atas bawah...kendian  da panas baru leh masuk ...bakor selama 40 minit....
sementara menunggu ia masak...jalankan kewajipan dulu mengemas segala bagai periuk belanga yg da digunakan...
semak tul tuh baru sink..belum lagik kiri kanan bawah atas depan belakang..hieeeeee....
tadaaaaaaa da clear tapi still tak masok lagik..........merehatkan minda n diri dulu ...
tadaaaaaaaaaaaaaaa akhirnya siap.........punya lah tak sabo nak rasa ku cuit gak sikit ..tapi masih baru masak ian lembik lagik ...susah nak dipotong...hieeeeeeeee.......sejukkan dulu seketika...marveloussssssssssssss......sodap..
jangan tak tahu 2 hari aku ambil masa nak ngabihkan nya...itu pun da di bg kat jenjiran sikit..kalu idak mau 4 hari 4 malam baru habih...hoho....yang pasti aku da berjaya buat benda alah nih... :P


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...